Gıda intoleransı anksiyete sebebi

Gıda Intoleransı ve Anksiyete İlişkisi

İSTANBUL (İGFA) – Gıda intoleransı, vücudun bazı gıdalara karşı aşırı hassasiyet göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun genellikle bir enzim eksikliğinden kaynaklandığını belirtmektedir. Yumurta beyazı, bezelye, inek sütü, arpa, kazein, maya, agar agar, mısır ve gluten gibi gıdalar, gıda intoleransının yaygın sebepleri arasında yer almaktadır.

Gıda Intoleransının Etkileri

Gıda intoleransının sindirim sistemi, iskelet ve sinir sistemleri, cilt sağlığı ve metabolizma üzerinde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun karın ağrısı, gaz, mide bulantısı, deri döküntüleri, baş ağrıları ve kronik yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini vurgulamaktadır.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri

Gıda intoleransının teşhisi için eliminasyon diyetinin uygulanabileceğini belirten Tapan, bu diyetin kişinin duyarlı olduğu gıdaları tespit etmede yardımcı olabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca, kesin tanının konulması için ileri teknoloji mikroarray testlerinin gerekebileceğini söyleyen Tapan, bu testlerin uzman hekimler eşliğinde yaptırılması gerektiğine dikkat çekmektedir.

Multidisipliner Yaklaşımın Önemi

Gıda intoleransının kronik inflamatuar hastalık veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi bozukluğu olan bireylerde daha sık görülebileceğini belirten Doç. Dr. Serkan Tapan, doğru tanı ve etkili tedavi yöntemleri geliştirebilmek için birden fazla uzmanlık alanının iş birliğinin önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.