Dünya Ekonomik Forumu raporu: 2030’a kadar net 78 milyon iş fırsatı doğacak

2030’a Kadar 170 Milyon İstihdam Beklenirken, 92 Milyon İstihdam Kaybı Öngörülüyor

Dünya Ekonomik Forumu, gelecekte iş dünyasının nasıl şekilleneceğine dair önemli veriler içeren ‘2025 İşlerin Geleceği Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, 2030 yılına kadar dünya genelinde toplam 170 milyon yeni istihdam oluşturulması beklenirken, teknolojik gelişmelerin etkisiyle 92 milyon iş kaybı yaşanması öngörülüyor. Bu durum, net olarak 78 milyon iş fırsatının ortaya çıkmasına neden olacak.

Özellikle bakım, eğitim, teknoloji ve yenilenebilir enerji sektörlerinde büyük bir büyüme bekleniyor. Yapılan analizlere göre, gelecekte iş dünyasında yapay zeka kullanımının hem fırsatlar hem de zorluklar yaratacağı belirtilmektedir.

İşverenlerin büyük bir kısmı, yapay zekayı kullanarak yeni iş olanakları yaratmayı hedeflerken, bir kısmı da otomasyon teknolojileriyle iş gücünü azaltmayı planlamaktadır. Çalışanlara yeni beceriler kazandırma konusunda da yüksek bir ilgi bulunmaktadır.

Rapora göre, teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesiyle teknoloji, siber güvenlik ve yapay zeka alanlarında iş olanaklarının artması beklenirken, diğer meslek gruplarına olan talebin azalabileceği vurgulanmaktadır.

2030’a Kadar Değişecek İş Becerileri

Gelecek yıllarda iş becerilerinin yüzde 40’ının değişeceği tahmin edilmektedir. Teknolojik becerilere ek olarak liderlik ve işbirliği gibi yeteneklere olan talebin artması bekleniyor. Dünya genelinde iş gücünün büyük bir kısmının yeniden eğitilmesi veya yeni beceriler kazanması gerekecek olsa da, bazı çalışanların bu eğitim fırsatlarına erişemeyeceği öngörülmektedir.

En Hızlı Büyüyen Meslekler

Bakım personeli, eğitimciler ve teslimat şoförleri gibi meslekler, demografik değişimler ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda en hızlı büyüyen iş kolları arasında yer almaktadır. Teknolojik ilerlemeler, demografik değişimler, jeoekonomik gerilimler ve ekonomik baskılar, küresel iş gücü piyasasında köklü dönüşümlere yol açmaktadır.

Dünya Ekonomik Forumu yetkilileri, bu dönüşümlere uyum sağlamak için hükümetlerin ve özel sektörün yeniden eğitim ve beceri kazandırma programlarına öncelik vermesi gerektiğinin altını çizmektedir. ‘İşlerin Geleceği Raporu’nda yer alan detaylar, 22 Ocak 2025 tarihinde Davos’ta düzenlenecek olan Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı’nda ele alınacaktır.

Related Posts

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Bir sigara grubuna daha zam: Fiyat listesi belli oldu!

Sigara fiyatları temmuz ayında art arda gelen zamlarla yükselmeye devam ediyor. Sektörün önde gelen markaları da zam dalgasına katıldı. Yeni fiyatlar tüketicinin cebini daha da zorluyor.