Çin’den ucuz ve güçlü yapay zeka: DeepSeek

DeepSeek, Düşük Maliyet ve Yüksek Performansla Yeni Bir Açık Kaynaklı Modeli Piyasaya Sürdü

Çin’in önde gelen kantitatif hedge fonlarından High-Flyer Capital Management tarafından desteklenen DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i 20 Ocak’ta piyasaya sürdü.

Uzmanlara göre, R1’in performansı Google ya da OpenAI gibi teknoloji şirketlerinin benzer modellerinden daha üstün. Model, dünya çapındaki uygulama mağazalarında (APP) kısa sürede ilk 10’da yer aldı.

DeepSeek’in yeni yapay zeka modeli en güçlü “açık kaynaklı” modellerden biri olarak kabul ediliyor. Teknik raporuna göre, modeli sadece 2 bin Nvidia çipi ve yaklaşık 5,6 milyon dolar maliyetle 2 ay içinde geliştirdi.

Google, OpenAI veya Meta gibi teknoloji şirketlerinin benzer atılımlar için tescilli modeller üzerinden yaklaşık 10 kat daha fazla harcama yapmak zorunda kalırken, DeepSeek’in yapay zeka geliştirme süreçlerini yeniden şekillendirebileceği belirtiliyor.

DeepSeek-V3 modelini de Aralık 2024’ün son haftasında piyasaya sürmüştü.

ABD-Çin Teknoloji Savaşının Etkileri

ABD’nin, dış ticaret açığını kapatmak için Çin’den ithal edilen güneş panelleri ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerini artırmasıyla başlayan ABD-Çin ticaret savaşı, kısa bir süre sonra Çin’in önemli teknoloji devlerinden Huawei’ye getirilen kısıtlamaların ardından teknoloji savaşına dönüştü.

Trump döneminde başlayan teknolojik çekişme devam ederken, ABD’li şirketlerin Çin’e gelişmiş çip üretimi için ekipman göndermesi kısıtlandı. Bu çekişmeler, ABD’nin yüksek teknolojili çiplerin ihracatını giderek daha fazla kısıtlamasıyla sürdü.

Çin, yapay zeka alanında hızlı büyüme göstererek ABD’ye rakip ikinci güç haline gelmeye çalışırken, yapay zeka teknolojilerini milli bir öncelik olarak belirledi ve büyük yatırımlar yaptı.

Çin, yapay zekada kendi kendine yeten bir ulus olma hedefiyle büyük ilerlemeler kaydetti. Büyük veri analizi ve yüz tanıma teknolojilerinde öncü konuma gelmeyi başardı.

Rekabette Yeni Bir Sayfa

Analistlere göre ABD’nin çip kısıtlamaları, DeepSeek’i daha verimli hale getirdi ve böylece hala rekabetçi olmasını sağladı. Çin’in yapay zeka alanında büyük bir oyuncu olduğunu gösterdi.

Açık kaynak teknolojilerinin küresel rekabet üzerindeki etkisini artırarak ABD’nin liderliğini tehdit ettiği belirtildi. Yapay zeka modelleriyle DeepSeek, Çin pazarında bir fiyat savaşını tetikleyerek büyük teknoloji şirketlerini baskı altına aldı.

“Çin’deki Gelişmeleri Ciddiye Almalıyız”

Nvidia’da Yapay Zeka Kıdemli Araştırma Müdürü Jim Fan, DeepSeek’i açık kaynak dil modelleri alanındaki “en büyük siyah at” olarak tanımladı. R1 için “şimdiye kadar gördüğüm en şaşırtıcı ve etkileyici atılımlardan biri” ifadesini kullanan Marc Andreessen, DeepSeek’in performansını süper etkileyici olarak nitelendirdi.

Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, Deepseek’in performansının etkileyici olduğunu belirterek, teknoloji sektörünün Çin’in başarılarını dikkate alması gerektiği uyarısında bulundu.

Yapay Zeka: Temel Ürün haline mi Geliyor?

Yapay zeka modellerinin seri üretilen ürünler haline gelme tartışması alevlendi. Eğer diğer modeller de DeepSeek gibi düşük maliyetle yazılmaya başlanırsa, büyük teknoloji şirketlerinin satışlarının etkilenebileceği belirtiliyor.

Bazı analistler, eski çipler kullanmasına rağmen DeepSeek’in rakipleriyle benzer şekilde iyi performans elde etmesinin sektördeki yatırım kararlarını sorgulatacağını belirtiyor. Ayrıca, yapay zeka modellerinin seri üretilen ürünlere dönüşmesi, orta vadede beklenenden daha hızlı gerçekleşebilir.

Görsel: Çinden Ucuz ve Güçlü Yapay Zeka DeepSeek

Görsel: Çinden Ucuz ve Güçlü Yapay Zeka DeepSeek

Görsel: Çinden Ucuz ve Güçlü Yapay Zeka DeepSeek

Related Posts

120 bin araç geri çağırılacak

NHTSA, Stellantis’in 120 binden fazla ABD aracını baş destekleri sorunu bedeniyle geri çağıracağını açıkladı.

WhatsApp’ta yeni dönem! Artık hepsi durumlarda görünecek

Meta, mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ta reklam gösterimini başlatmak için ilk adımı attı. Beta kullanıcılarıyla test edilen yeni özellikle birlikte, WhatsApp’ın “Durum” bölümünde işletmelere ait sponsorlu içerikler de yer almaya başladı. Bu adımla …

Yüzyıllık büyük gizemde sona gelindi: İlk uçağı kim icat etti? Çok şaşıracaksınız

Wright Kardeşler mi, Santos-Dumont mu, yoksa Osmanlı’dan Hezârfen mi? İşte gökyüzüne uzanan gerçek hikâye… Uçmak, insanlığın en büyük hayaliydi. Ama bu hayali kim ilk gerçekleştirdi? Herkesin bildiği Wright Kardeşler mi, yoksa tarihin unuttuğu kahramanlar mı? Uçuşun tarihine dair bilinmeyenler, tartışmalar ve şaşırtıcı detaylar…

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

HDMI 2.2 resmen duyuruldu: 16K çözünürlük desteği

İlk kez Şubat ayında düzenlenen CES fuarında açıklanan HDMI 2.2 standardı nihayet resmiyet kazandı. HDMI Forum tarafından tamamlanan yeni sürüm, daha önce ortaya çıkan sızıntıların çoğunu doğruluyor.

Telefonlardaki bellek miktarı yapay zeka sebebiyle 24 GB’a çıkıyor

Gelen bilgilere göre 2026 yılında çıkacak olan Android amiral gemisi modellerinde artık 24 GB bellek standart olacak. Sebep ise tabi ki Yapay Zekâ!