Afrika’daki çatlak: Yeni bir kıta oluşuyor

Afrika’daki Etiyopya çölünde 56 kilometre uzunluğunda bir çatlak 2005 yılında ortaya çıktı ancak o zamandan bu yana her yıl bir buçuk santim hızla genişliyor.

Afrika’da milyonlarca yıl boyunca kıtanın kademeli olarak iki parçaya ayrılmasına neden olan devam eden jeolojik eylem bulunuyor. Bu süreç kıtasal riftleşme olarak biliniyor ve Dünya yüzeyinin altındaki tektonik plakaların hareketlerinden kaynaklanıyor.

Araştırmacılar daha önce bu ayrışmanın onlarca milyonlarca yıl süreceğini düşünüyorlardı ancak California Üniversitesi, Santa Barbara Kampüsü’nde profesör olan Ken Macdonald yaptığı açıklamada, bunun muhtemelen bir ila beş milyon yıl içinde gerçekleşeceğini söyledi.

Uganda ve Zambiya gibi denize kıyısı olmayan ülkeler 5-10 milyon yıl içinde kıyı şeritleri kazanabilir, deniz ticaretinin ve deniz kaynaklarına erişimin önünü açabilirler.

Evrimsel Biyoloji Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma, tektonik aktivitenin, coğrafi izolasyon nedeniyle Arap kobrası gibi sürüngen türlerini Afrika’daki benzerlerinden ayırdığını ortaya koydu.

Aden Körfezi ve Kızıldeniz’in Rift Vadisi’ni sular altında bırakmasıyla bir okyanus oluşacak ve bölgedeki ekosistemler, ekonomiler ve geçim kaynakları önemli ölçüde değişecek.

JEOLOJİK ZAMAN

Milyonlarca yılı kapsayan bu dönüşüm, jeolojik açıdan bakıldığında oldukça hızlıdır ve Dünya’nın sürekli değişen yapısını ortaya koymaktadır.

İNSAN GÖÇÜ

Yarık boyunca yaşayan milyonlarca insan, verimli toprakların çoraklaşmasıyla yerinden edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, göçe ve önemli altyapı yatırımlarına zorlanacak.

DİNAMİK GELİŞİM

Tektonik kuvvetler, yeni yaşam alanları ve evrimsel nişler yaratarak biyolojik çeşitliliği şekillendirmeye devam ediyor; bu, korumacıların kritik odak noktası.

EKONOMİK DEĞİŞİMLER

Denizcilik fırsatları ortaya çıkacaktır, ancak altyapı düzenlemelerinin, kaynak yönetiminin ve çevresel risklerin maliyetleri göz ardı edilemez.

EKONOMİK DEĞİŞİMLER

Denizcilik fırsatları ortaya çıkacaktır, ancak altyapı düzenlemelerinin, kaynak yönetiminin ve çevresel risklerin maliyetleri göz ardı edilemez.

İKLİM ETKİSİ

Yeni bir okyanusun oluşumu bölgesel iklim değişikliklerine yol açacak, hava modellerini değiştirecek ve zamanla ekosistemleri yeniden şekillendirecektir.

GEZEGENİN HATIRLANMASI

Bu devam eden dönüşüm, Dünya’nın dinamik yapısını vurgulayarak, dayanıklı bir gelecek için sürdürülebilir kalkınmayı ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını teşvik ediyor.

Related Posts

Eski Devlet Başkanı hakkında tutuklama kararı talep edildi

Güney Kore’de 3 Aralık 2024’te ilan edilen sıkıyönetim sonrası görevden alınan eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında tutuklama talebinde bulunuldu. Yonhap’ın haberine göre, özel yetkili savcı Cho Eun-suk, Seul Merkez Bölge Mahkemesine başvurarak …

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’den gözaltında paylaşım

Sabah saatlerinde gözaltına alınan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere resmi X hesabından bir açıklama yaptı. Tutdere gözaltındayken yaptığı paylaşımında “Adıyamanlı hemşehrilerimin başını eğecek hiçbir işimiz ve uygulamamız olmadı.” dedi

Adıyaman Gölbaşı Belediye Başkanı’ndan ‘Abdurrahman Tutdere’ açıklaması: ‘Kefiliz, suçsuz olduğunu biliyoruz!’

Adıyaman Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin gözaltına alınmasına ilişkin “Abdurrahman Tutdere’ye soruşturma yapılmadan bile kefiliz, onun suçsuz olduğunu biliyoruz, inanıyoruz” dedi.

Ramazan Gülten’in avukatlarından tahliye talebi

Ramazan Gülten’in avukatları re’sen tahliye istedi. Avukatlar, “İnsan hakları açısından eşinin doğumu sırasında hastanede olmalı” dedi.

Trump’ın büyük vergi yasası yürürlüğe girdi: Yoksuldan alıp zengine veriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Büyük Çirkin Yasa” adını verdiği kapsamlı vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi. WDR yazarı Wolfgang Landmesser’a göre yasa, düşük gelirli milyonlarca Amerikalının sağlık hizmetlerine erişimini keserken, şirketlere ve …

Gazze belgeselinin yapımcısı BBC’yi kendisini susturmaya çalışmakla suçladı

Gazze’de görev yapan sağlık çalışanlarını konu alan ve İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yayınlamaktan vazgeçtiği belgeselin baş yapımcısı Ben de Pear, kurumu kendisini ve ekibini susturmaya çalışmakla suçladı.