Kalp krizi bazı belirtilerle ortaya çıkıyor

Sağlık Haberleri

Kalp krizi, kalbe kan akışının ani biçimde kesilmesi sonucu ortaya çıkar ve zamanında müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, erken belirtileri tanımak büyük önem taşır.

KALP KRİZİ NEDEN VE NASIL OLUŞUR?

Kalp krizi, koroner arterlerdeki tıkanıklık nedeniyle kalp kasına giden kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi sonucunda gelişen doku ölümüdür. Bu durum, kalp kasının hasar görmesine ve ölmesine yol açabilir. Kan akışındaki azalma sadece kalp için değil, tüm vücut için ölümcül olabilir.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER

1. Göğüs Ağrısı

Genellikle en yaygın belirtidir.

Göğüs bölgesinde baskı, sıkışma, yanma veya dolgunluk hissi yaşanabilir.

Ağrı aniden başlayabilir ve uzun sürebilir.

Dinlenme ile geçmeyebilir.

2. Üst Vücut Ağrısı

Ağrı sadece göğüs bölgesinde değil, omuzlar, kollar (özellikle sol kol), sırt, boyun ve çene gibi bölgelerde de hissedilebilir. Kadınlarda bu belirtiler bazen göğüs ağrısından daha belirgin olabilir.

3. Nefes Darlığı

Nefes darlığı, egzersiz sırasında veya dinlenme halinde meydana gelebilir. Göğüs ağrısı ile birlikte veya tek başına görülebilir.

4. Soğuk Terleme

Hızla başlayan ve açıklanamayan soğuk terleme de belirtiler arasındadır.

5. Mide Bulantısı veya Hazımsızlık

Özellikle kadınlarda, kalp krizi mide rahatsızlıkları gibi hissedilebilir. Bulantı, kusma ve mide yanması gibi belirtiler görülebilir.

6. Baş Dönmesi veya Sersemlik

Düşük tansiyonla birlikte baş dönmesi, bayılma hissi ile sonuçlanabilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları genellikle farklı belirtiler gösterebilir. Eğer yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı aniden başladıysa ve 5-10 dakika içinde geçmiyorsa, derhal 112’yi (ya da yerel acil servisi) aramak önemlidir. Kendi kendinize hastaneye gitmek riskli olabilir.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.