Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin gece nefes durmasıyla başlayan bir hastalık olduğunu belirtti. Bu durum genellikle horlama, gece nefesin durması veya sabah uyanıldığında uykusuzlukla kendini gösterir. Hasta, genellikle horlama ve nefes durmasının farkına varamaz ve bu durumu sadece yanında biri varsa veya akıllı saat kullanıyorsa anlayabilir.

Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku apnesi sendromunun ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, hastaların genellikle dinlenemediğini, uykusuz uyandıklarını, savunma sisteminin zayıfladığını ve enfeksiyona açık hale geldiklerini belirtti. Ayrıca, tansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal bozulma, erken yaşlanma, unutkanlık gibi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Uyku apnesinin genç erişkinlerde erken ölümlerin ve hastalıkların ana belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, hastalığın genellikle 35 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Kilolu, boyun yapısı kısa ve kalın olan kişilerde ise daha yoğun olabileceğini belirtti.

Uyku apnesi, kalp hastalıklarının tetiklenmesine neden olabileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Güler, hastalarda ciddi ritim bozukluklarına yol açabileceğini ve genellikle uyku apnesinin temel neden olduğunu belirtti. Hipertansiyon, kalp yetmezliği, damar hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların da uyku kalitesinden olumsuz etkilenebileceğini aktardı.

Uyku bozukluklarının yaşlı bireylerde sıkça görüldüğünü ifade eden Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, uyku kalitesinin genel sağlık üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Hangi hastalık incelenirse incelensin, uyku bozukluğunun genellikle temel sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel ise alt ve üst çenenin uyku kalitesini etkilediğini ve uyku apnesine neden olabileceğini dile getirdi. Çenedeki bozuklukların düzeltilerek sağlıklı uyku sağlanabileceğini belirtti.

Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Gülsüm Sayın Özel, uyku apnesi ve horlama vakalarında ağız yapısının önemli olduğunu vurgulayarak, özel aparatlarla nefes alımını rahatlatarak horlamanın azaltılabileceğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lütfü Şeneldir, hastaların genellikle uyku sorunlarının farkında olmadığını ve uyku apnesi şüphesiyle gelen hastaların burun iç yapısının incelendiğini belirtti.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, sağlıklı uykunun nörolojik işlevler üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, uyku bozukluklarının depresyon, hafıza sorunları ve öğrenme güçlüğü gibi konularda etkili olduğunu belirtti.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, uyku bozukluklarının yaşam tarzı, ilaç kullanımı ve beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ifade ederek, depresyon dönemlerinde uyku düzeninde bozukluklar yaşandığını belirtti.

Related Posts

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.