Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Aşırı İşlenmiş Gıda Tüketimi ve Erken Ölüm Riski Arasındaki İlişki

“American Journal of Preventive Medicine” dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, İngiltere ve ABD’de yaşayan 30-69 yaş aralığındaki bireylerin beslenme alışkanlıklarının erken ölüm riski ile ilişkisini ortaya koydu.

Bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde tatlandırıcı, yüksek şeker, doymuş yağ ve tuz içeren aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 14 oranında ilişkilendirildiği bulundu.

Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde ise aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 4 oranında bağlantılı olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, 2018’de ABD’de görülen yaklaşık 124 bin erken ölüm vakasının aşırı işlenmiş gıdalarla ilişkili olabileceğini ve İngiltere’de ise bu sayının 18 bin civarında olabileceğini öne sürdü.

Çalışmanın sonuçlarına göre, aşırı işlenmiş gıdaların doğrudan erken ölüme sebep olmadığı ancak kişinin egzersiz düzeyi, yaşam tarzı gibi faktörlerin de önemli rol oynadığı vurgulandı.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.