Trafikte dikkat çeken artış; 5 yılda yüzde 90 yükseldi!

Türkiye’deki Araç Sayısı 31 Milyonu Aştı: Motosikletlerde Dikkat Çeken Artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart 2020’de ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 361 bin iken, Mart 2025’te bu sayı 31 milyon 788 bine yükseldi. Beş yıllık süreçte araç sayısında yaklaşık yüzde 36’lık bir artış yaşandı.

Motosiklet Sayısındaki Etkileyici Artış

Aynı dönemde otomobil sayısı yaklaşık yüzde 30 artarak 16 milyon 498 bine, kamyonet sayısı yaklaşık yüzde 23 artarak 4 milyon 736 bine, minibüs sayısı ise yaklaşık yüzde 10 artarak 540 bine çıktı. Ancak en dikkat çekici artış motosikletlerde gerçekleşti. Mart 2020’de 3 milyon 363 bin motosiklet bulunurken, 5 yılda bu sayı yaklaşık yüzde 90 artarak 6 milyon 390 bine ulaştı.

Araç Türlerine Göre Dağılım

TÜİK’in verilerine göre, otomobillerin trafiğe kayıtlı araçlar içindeki oranı yüzde 51,9 iken, kamyonetler yüzde 14,9 ve motosikletler yüzde 20,1 olarak kaydedildi. Diğer araç türlerinin dağılımı ise şu şekilde:

  • Traktör: yüzde 7,2
  • Kamyon: yüzde 3,2
  • Minibüs: yüzde 1,7
  • Otobüs: yüzde 0,7
  • Özel Amaçlı Araçlar: yüzde 0,3

“Türkiye’de Avrupa’da Satılan Motosikletlerin Yarısı Bulunuyor”

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, motosiklet sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, motosiklet talebindeki artışı toplumun ulaşım alışkanlıklarına, şehirleşmeye, trafik yoğunluğuna ve yaşam tarzındaki değişimlere bağladı. Öztürk, şu açıklamalarda bulundu:

“Ehliyet düzenlemeleri ve diğer uygulamalar motosiklet kullanımını kolaylaştırdı. B sınıfı ehliyetle kullanılabilen araçlar ve 125 cc’ye kadar hafif motosikletlere erişim sağlandı. Bu düzenlemeler sonucunda Avrupa’da satılan motosikletlerin yarısı Türkiye’de alıcı buluyor.”

“2025 Yılının Satışları İçin Öngörüler”

Öztürk, 2025 yılında sektördeki regülasyon geçişlerinin ilk kez uygulanmasının pazarı olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak mayıs verilerine göre bu yılın ilk beş ayında 320 bin 599 motosiklet satıldığını bildirdi. Öztürk, yıl sonunda pazarın 900 bin civarında olmasını beklediklerini dile getirdi.

“Motosiklet, Ulaşımın En Hızlı ve Ekonomik Yolu Olmaya Devam Ediyor”

Öztürk, elektrikli motosikletlere olan talebin artmasının, kullanım kolaylığı ve düşük maliyetlerle açıklanabileceğini belirtti. Ayrıca kurye sektöründeki büyüme, otomobil kullanımının zorlaşması ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın da motosiklet talebini etkilediğini vurguladı. Öztürk, toplumun ulaşım tercihlerindeki değişimlerin motosiklet talebini artırdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Mazda 6e Çin’e inat şok edici fiyatlarla Avrupa’ya geliyor

Mazda 6e, Avrupa’da yalnızca tamamen elektrikli bir sedan olarak satılıyor.Takumi Plus’a panoramik tavan, ahşap iç detaylar ve kısmi Nappa deri döşeme gibi özellikler eklenerek fiyat 46.900 avroya çıkarılıyor. Teknik özelliklerdeki farklılıklar ve …

Yeni zorunluluk geliyor: POS cihazları değişiyor

POS ödemeleri bir süredir gündemdeydi. Özellikle muhalefet Irak başta olmak üzere yurt dışından ülkeye kayıt dışı para girişleri olduğunu ve bunun POS cihazları üzerinden yapıldığı konusunu gündeme getiriyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt …

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.