Alerjik çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek

Alerjik Çocuklarda Enfeksiyon Riski Daha Yüksek

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor ” dedi.

Alerjik Bireylerde Bağışıklık Sistemi

Alerjik çocukların, özellikle astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıkları olanların enfeksiyonlara daha kolay yakalandığını belirten Doç. Dr. Serdar Al, “Alerji ve enfeksiyonlar birbirini tetikleyen durumlardır. Alerjik çocuklarda bağışıklık sistemi belirli proteinler üretir ve bu proteinler enfeksiyon sırasında aşırı salgılanarak alerjik semptomları artırır. Enfeksiyonlar, burun akıntısı, öksürük ve diğer alerjik şikayetleri daha da kötüleştirebilir. Alerjik bireyler, enfeksiyonlara karşı daha hassastır. Bir ortamda virüs taşıyan bir kişi 10 kez hapşırdığında normal bir birey enfekte olabilirken, alerjik bir birey tek bir hapşırıkla hastalanabilir ” ifadelerini kullandı.

Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Öneriler

Özellikle 2 yaş altı çocukların enfeksiyonlardan korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Serdar Al, “Kış aylarında enfeksiyonlar daha fazla görülüyor. Çocukların okullarda, kreşlerde ve toplu taşıma araçlarında daha fazla zaman geçirmesi bulaş riskini artırıyor. Kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler almak önemli. Ayrıca RSV, rinovirüs, influenza, COVID gibi viral enfeksiyonlar (gibi) alerjik hastalıkların gelişimini kolaylaştırabilir ” diye konuştu.

Sezaryen Doğumla Alerji Riski Artıyor

Doğum şeklinin de alerji gelişiminde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Doç. Dr. Al, “Normal doğum sırasında bebek, annenin doğal bakterileriyle tanışırken, sezaryen doğan bebekler steril bir ortamda dünyaya geliyor. Bu durum bağışıklık sisteminin gelişimini etkileyerek alerji riskini artırabiliyor. Alerji, bağışıklık sistemi bozukluklarının bir göstergesi olabilir. Sık enfeksiyon geçiren çocukların mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekiyor ” dedi. (DHA)

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.