BM: Taliban’ın Afganistan’daki kadınlara yaptığı “insanlık suçu”

Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Ceza Mahkemesinin Afganistan’daki cinsiyet ayrımcılığının “insanlık suçu” olarak yargılanması gerektiğini bildirdi.

BM Küresel Eğitim Özel Elçisi ve eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, basın toplantısında, Afganistan’daki kız çocuklarının eğitimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Brown, “Aldığımız hukuki görüş, Afgan kızlarının eğitimden ve Afgan kadınlarının çalışmaktan mahrum bırakılmasının cinsiyet ayrımcılığı olduğunu gösteriyor. Bu ‘insanlık suçu’ olarak kabul edilmeli ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmalı.” dedi.

“Taliban yönetiminin yayımladığı 80 bildirinin 54’ünün kadınların ve kız çocuklarının haklarını hedef aldığını” belirten Brown, son dönemlerde buna, kız öğrencilerin üniversite sınavlarına girişlerini ve kamuya açık alanlara ziyaretini kısıtlayan yeni yasaklar eklendiğine dikkati çekti.

Brown, Uluslararası Ceza Mahkemesinin, bu durumu “insanlık suçu” saymasına gerekçe olarak, Kadın İşleri Bakanlığının kabineden çıkartılıp yerine İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığının kurulmasını ve Bağımsız Afgan İnsan Hakları Komisyonunun feshedilmesini gösterdi.

EŞİK: “Ilımlı mesajlar” veren Taliban, Afganistan’da kadın ve kız çocuklarına insanlık suçu işliyor!

Afganistan’daki Taliban rejimine ilişkin açıklama yapan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), ülkedeki durumun cinsiyet temelli zulüm ve toplumsal cinsiyet temelli bir “apartheid (ayrılık)” rejimi olduğunu belirtti. Afganistan’da insanlığa karşı suç işlendiğini söyleyen EŞİK, Taliban’ın özelde kadın haklarına ilişkin “ılımlı” mesajlar vererek dünya ülkelerinden destek almaya çalışarak iktidara geldiğinin altını çizdi.

“Taliban’ın kurallarına göre Afganistan’da yaşayan kadınlara; okula gitmek, çalışmak, spor yapmak, şarkı söylemek, parka ya da pikniğe gitmek, kuaföre gitmek, ibadethanelere gitmek, yanında bir erkek akraba olmadan taksiye binmek, doktora gitmek, tek başına 72 kilometreden uzağa seyahat etmek, araba kullanmanın yasak” diyen EŞİK, “Deyim yerindeyse nefes almak yasak” dedi.

EŞİK, 16 Mart 2023 tarihli BM Güvenlik Konseyi kararı ile Afganistan’daki duruma dair bağımsız değerlendirmeden sorumlu misyonun Özel Koordinatörlüğü görevine getirilen ve bir rapor hazırlamakla görevlendirilen Feridun Sinirlioğlu’na da bir mektup gönderdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir