Boş şeylerle tıka basa dolu!

Zihnimizdeki Veri Depolama ve Filtrasyon Sistemi Üzerine Düşünceler

Çoğumuzun karşılaştığı bir sorun var: zihinsel belleğimizdeki veri depolama sınırlılığı. Bilgisayarlarımızın belleğine benzer şekilde, zihinsel belleğimiz de sınırlı bir kapasiteye sahip. Bu nedenle, saklamaya değer bilgileri seçmek ve gereksizleri reddetmek oldukça önemli. Aksi takdirde, önemsiz ayrıntılar hafızamızın değerli yerlerini işgal edebilir ve bizi önemli bilgilerden mahrum bırakabilir.

Günlük yaşantımızı düşünelim biraz; neyle ilgilendiğimizi, zihnimizi neyle doldurduğumuzu ve hangi bilgileri hafızamıza kaydettiğimizi gözden geçirelim. Muhtemelen, önemsiz gibi görünen birçok detayın zihnimizi işgal ettiğini fark edeceğiz. Bu gereksiz bilgiler, bir araya geldiklerinde zihnimizi gereksiz yere doldurabilir ve sıkıntı yaratabilir.

Ne yazık ki, zihnimize giren bilgileri filtreleyecek bir mekanizmamız yok. Bu nedenle, gereksiz detaylar hafızamıza sızabilir ve zamanla birikebilir. Bilgisayarlarımızda olduğu gibi, bu durum belleği doldurabilir ve performansı düşürebilir. Bu durum sadece bilgisayarlar için değil, insanlar için de geçerli! Günümüzde birçoğumuz, dolu belleklerimiz yüzünden zihinsel yorgunluk ve bellek tıkanıklığı yaşamaktayız.

Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes serisinde zihinsel filtreleme konusunda önemli bir ipucu veriyor: “İnsan zihnini, boş bir çatı katına benzetiyorum ve insanın bu çatı katını dikkatlice döşemesi gerektiğini düşünüyorum.” Yalnızca önemli bilgileri seçmeli ve gereksizleri elemeliyiz. Zamanla zihnimizdeki bilgiler arttıkça, yeni bilgileri öğrenmek için eski bilgileri unutmamız gerekebilir.

Bir şeyi hatırlamaya çalışırken zihnimizi gereksiz bilgilerin doldurması oldukça yaygın bir durumdur. Bu yüzden, önemli bilgilerin arka planda kalmasına ve hatırlanamamasına neden olabilir. Bu durumu hepimiz yaşamaktayız ve aslında bu, zihinsel filtreleme becerisinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sizce, önemli bilgileri hatırlayamamak mı daha kötü, yoksa gereksiz bilgileri zihinden silip atamamak mı?

Related Posts

Türk deri devi iflasın pençesinde. Borcu dudak uçuklattı

Zeytinburnu merkezli Volder Deri, 429 milyon TL borçla konkordato talep etti. Rusya-Ukrayna savaşı ve ekonomik kriz, deri sektörünün devini zora soktu. Mahkeme, şirkete üç ay mühlet verdi. İstanbul Zeytinburnu’nda faaliyet gösteren deri …

Türkiye’nin köklü tersanesi icradan satışa çıktı

Temeli 1971’de atılan, 2016’da girdiği mali darboğazı aşamayarak iflası istenen yarım asırlık Çiçek Tersanesi, icradan satışa çıktı. Tuzla’daki tersanede Atatürk’ün tarihe geçen ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği anın tanığı Kartal İstimbotu da restore edilmişti.

‘Enerji tasarrufu yalıtımla başlıyor’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda güncellemeye giderek; sanayi tüketicileri için yüzde 7.86, konut tüketicileri için ise yüzde 24.6 oranında artışa gittiğini duyurmuştu.

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Temmuz ayına ilişkin yaşlı ve engelli aylıklarının ödenmeye başlandığını duyurdu. Bakan Göktaş, toplam 6,2 milyar liralık ödemenin hesaplara aktarılacağını açıkladı. 6,2 MİLYAR LİRALIK ÖDEME …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

TÜİK’ten emekli ve memura büyük darbe. Memurların net maaşı belli oldu

TÜİK’in düşük enflasyon açıklaması emekli ve memurları üzdü. En düşük emekli maaşı 16.880 TL, memur maaşı 50.502 TL olacak. ENAG ise gerçek enflasyonu gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyonunu yüzde 1 …