Gelir vergisinde 5 milyona yakın beyannameyle rekor kırıldı

Güncel

GİB’in 2024 yılında elde ettiği gelirlere ilişkin matrah beyanı 1 trilyon 370 milyar lira olarak açıklandı ve 411 milyar lira vergi hesaplandı.

Kira geliri gibi gelirlerini beyan etmeyenler de denetim altına alındı.

“Vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verilebilir”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazancını doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür ederek “Gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerimizin de vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceğini hatırlatmak istiyorum.” dedi.

Gelir vergisinde rekor kırıldı

GİB’in yürüttüğü çalışmalar sonucunda geçen yıl elde edilen kazançlara yönelik yaklaşık 5 milyon beyanname verilerek rekor kırıldı.

GİB, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kira ve ücret gelirleri başta olmak üzere ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı elde eden mükelleflere yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Mükelleflere SMS gönderildi

GİB, 1 Mart’tan itibaren mükelleflere SMS göndererek 2024’te elde edilen gelirlere ilişkin beyan döneminin başladığını ve beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceğini hatırlattı.

Bu kapsamda kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden yaklaşık 1,7 milyon mükellef ile ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 2,9 milyon kişiye SMS gönderildi.

Serbest meslek mensuplarına hatırlatma yapıldı

Avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi serbest meslek erbaplarına geçmiş yıllarda yapılan analiz sonuçlarına dayanarak gelirlerini doğru şekilde beyan etmeleri konusunda hatırlatma yapıldı.

Kendisine SMS gönderilen mükelleflerden beyanname vermeyenler de son gün dahil olmak üzere beyan dönemi içinde üç kez hatırlatıldı.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilen beyannamelerde ve matrah ile tahakkuk eden vergi miktarlarında bugüne kadarki en yüksek seviyelere ulaşıldı.

Kira geliri için verilen beyanname sayısı

Bu dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 2 milyon 248 bin mükellef beyanname verdi.

Bu mükellefler tarafından verilen beyannamelerde 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi. Geçen yıla göre beyanname sayısında %24, matrah ve hesaplanan vergide ise sırasıyla %115 ve %111 artış yaşandı.

473 bin mükellef bu yıl ilk kez kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyanname verdi.

Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı yönünden gelir vergisi mükellefi olarak 2 milyon 747 bin beyanname verildi. Bu dönemde beyan edilen matrah ve vergi miktarlarında %90’lık bir artış yaşandı.

411 milyar lira vergi toplanacak

Geçen yıl 4 milyon 995 bin beyanname verilerek bugüne kadarki en yüksek sayıya ulaşıldı. Toplam matrah 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira, hesaplanan vergi ise 411 milyar lira oldu.

Gelirlerini beyan etmeyenler denetim altında

2024 yılında gelir elde eden ve beyanname vermeyen veya eksik beyanda bulunan mükellefler GİB tarafından tespit edilmeye başlandı.

Bu mükelleflerin bilgileri vergi dairelerine iletilerek cezalı işlem uygulanacak.

Vergi dairesinden yazı gelmeden pişmanlıkla beyanname verilebilir. Pişmanlıkla beyanname verenlere vergi ziyaı cezası kesilmez.

Beyannameler internet üzerinden Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebilir ve ödemeler yine bu sistem aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

“Kayıtdışıyla mücadele çalışmaları sonuç verdi”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarını gösterdi.

Şimşek, “Son bir yıldır yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sonucu 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ilişkin beyanname veren mükellef sayısı 826 bin 169 arttı.” dedi.

“Kazançlarını doğru ve zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür”

Kayıtdışılıkla mücadele devam ederken kazançlarını doğru şekilde beyan eden mükelleflere teşekkür eden Şimşek, “Gelirlerini zamanında beyan etmeyen mükelleflerimizin de vergi dairelerimiz harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceğini hatırlatmak istiyorum. Bu süreçte katkı sağlayan Gelir İdaresi personelini de tebrik ediyorum.”

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

‘TÜGİAD Çin’de işi kolaylaştıracak’

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) yurt dışındaki ilk şubesini Pekin’de açtı. Türk iş insanlarına Çin pazarına girişte destek verecek TÜGİAD China Center’in açılışına G20 ülkelerinin önde gelen gençlik örgütlerinin başkan ve yöneticileri de katılarak destek verdi.

İmamoğlu soruşturması Merkez’e pahalıya patladı: Rezervler 5 haftadır aralıksız geriliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Trump’ın ticaret savaşları Almanya’yı vurdu: İhracat beklentisi 5 yılın dibinde

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği cezai vergilerin etkisiyle Nisan ayında son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistler, korumacı politikaların Alman ekonomisinde kalıcı zayıflığa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Çiftçilere 6,7 milyar liralık destek ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 6 milyar 669 milyon 644 bin 111 lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir