Küf Mantarları ve Sağlık Riskleri
Uzmanlar, küf mantarlarının ürettiği mikotoksinlerin çeşitli sağlık problemlerine neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu riskler arasında alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sistemi sorunları ve organ hasarı yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Acay, konuyla ilgili şu uyarılarda bulundu:
- Mutfaklarda sık rastlanan küflü gıdaların sadece kötü bir görüntü oluşturmadığını, aynı zamanda ciddi sağlık tehditleri taşıdığını vurguluyor.
- Küfün gıdaların yapısına göre farklı riskler oluşturduğunu belirten Acay, tereyağının güvenli olduğunu ancak küflü kısmın atılması gerektiğini söylüyor. Küfün çevresinin de 2.5 santime kadar kesilmesi gerektiğini ekliyor.
- Sert yapılı peynirlerde küfün derinlere ulaşamayacağını belirten uzman, bu nedenle küflü kısımların ve çevresinin kesilerek tüketilebileceğini ifade ediyor.
Küflü ekmek, yoğurt, salça, yumuşak peynirler, kuruyemişler, yumuşak meyve ve sebzeler gibi gıdaların tüketilmemesi gerektiğini belirten Acay, şu önerilerde bulunuyor:
- Küflü gıdaları koklamaktan kaçının, çünkü bu alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
- Küf ayıklarken kullandığınız bıçak ve kesme tahtalarını hemen temizleyin.
- Gıdaları uygun sıcaklık ve nemde saklayarak küflenme riskini azaltın.