Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 132 yıllık kurumun hikâyesi kitap oldu: Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu

Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 Yıllık Hikayesi Kitap Oldu

Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme sürecinde kurulan ve Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri haline gelen Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 yıllık öyküsü artık bir kitapta yer alıyor.

Türkiye’de kamu yönetimine seçkin bürokratlar yetiştiren köklü bir kurum olan Maliye Teftiş Kurulu, 1879 yılında II. Abdülhamid’in emriyle hayata geçirildi. Ancak 7 Temmuz 2011 tarihli ve 646 sayılı kanun hükmünde kararname ile kapatıldı. Bu kapatılana kadar Türkiye’deki mali bürokrasinin temel taşı olan kurum, Atatürk tarafından büyük önemle anılmış ve görevlendirilmişti.

Prof. Dr. Barış Bahçeci’nin kaleme aldığı “Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu” isimli kitap, Maliye Teftiş Kurulu’nun 132 yıllık serüvenini ele alıyor.

“Yerel-feodal güçlere karşı devlet, özel çıkarlara karşı kamu”

Kitabın arka kapağında şu ifadeler yer alıyor: “Türk mali bürokrasisinin çekirdeğini oluşturan Maliye Teftiş Kurulu 1879’da kuruldu; 2011’de kapatıldı. Türkiye devletinin modernleşmesine karşı yapılan bu mücadele, kurumun önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kurul, devleti yerel ve feodal güçlere karşı temsil ederken, özel çıkarlara karşı da kamu yararını savundu. Kitap, kuruluştan kapanışa kadar olan süreci detaylı bir şekilde ele alarak Türkiye devletinin varoluş döngüsünü anlatıyor.”

Kitabın Künyesi

Kitap: Türkiye Devletinin Varoluş Döngüsünde Maliye Teftiş Kurulu
Yazar: Barış Bahçeci
Birinci Baskı: Ocak 2025
Sayfa Sayısı: 512
Boyut: 135 x 210
Fiyat: Liste fiyatı 695 TL, İmge Kitabevi online satış fiyatı 556 TL

Maliye Müfettişlerinden Arz-ı Veda

Cemal Süreya’nın dediği gibi: Üstü kalsın

Mahfi Eğilmez: Heyet-i Mümtaze

Related Posts

Liselerde eğitim 3 yıla mı iniyor? Lise zorunlu eğitim süresi düşecek mi, kaç yıl olacak, liseler 3 sene mi olacak? Bakan Tekin önemli açıklamalarda bulundu!

Liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceği konusu gündemin öne çıkan konularından birisi oldu. Lise 3 yıla mı inecek? Sorusu da bu nedenle araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin 3 yıla düşürülebileceğine dair açıklamaları, öğrenciler, veliler ve eğitimciler arasında büyük yankı uyandırdı. 2012’den bu yana uygulanan 4+4+4 sisteminin son 4 yılı olan lise eğitimi, tartışmaların odağında. Bakan Tekin, lise süresinin kısaltılması ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi modellerin masada olduğunu belirtti. Peki, Liselerde eğitim süresi 3 yıla mı inecek? Zorunlu eğitim kısalacak mı, lise 3 sene mi olacak?

Bakan Tekin, öğrencilerle bisiklet etkinliğinde buluştu

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul programı kapsamında Atatürk İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulda öğrencilere yönelik çeşitli eğitim etkinliklerine katıldı ve öğretmenlerle sohbet etti.

ÖSYM tarafından hafta sonu iki sınav yapılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince, Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Öğretmenlik Meslek Bilgisi Alanında Seviye Tespit Sınavı (STS-Öğretmenlik) 10 Mayıs Cumartesi, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS/1) ise 11 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Bakan Tekin tüm detaylarıyla anlattı: Lise eğitiminde model mi değişecek?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimdeki muhtemel değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber Özel Yayını’na katılan Bakan Tekin, sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacı konusundaki talepler doğrultusunda, önerilen modelleri titizlikle takip ettiklerini söyledi. Bakan Tekin, “Bunların içerisinde süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunlar Kabine toplantısında istişare edilecek ve bir karar alınması gerekirse alınacak” dedi.

LGS ne zaman 2025, sınav giriş belgesi yayımlandı mı? Geri sayım başladı! LGS’ye kaç gün kaldı?

LGS sınavı 2025 geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayında gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın başvuru işlemleri “e-Okul” üzerinden tamamlandı. LGS 2025 birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecekLGS sınav giriş belgesi yayımlandı mı, LGS ne zaman 2025? LGS’ye kaç gün kaldı? İşte, LGS sınav tarihi 2025

32. Dönem POMEM sözlü mülakat ne zaman? POMEM sözlü mülakat tarihi açıklandı mı?

32. Dönem POMEM sözlü mülakat tarihleri Polis Akademisi Başkanlığı e-Devlet ekranı üzerinden yayınlanacak. Polis Meslek Eğitim Merkezlerine lisans mezunu (8.160) erkek ile (1.440) kadın ve önlisans mezunu (2.040) erkek ile (360) kadın olmak üzere toplam (12.000) öğrenci alımı için yapılan başvurularla adaylar POMEM mülakat ve fiziki parkur sınavlarına katılmaya hak kazandı. Söz konusu sınavlarda başarılı olanlar, Polis Akademisi Başkanlığınca ilan edilecek. Değerlendirmede adayın; bilgi düzeyi, özgüveni, ifade etme yeteneği gibi olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılacak. Peki, 32. Dönem POMEM mülakat sonuçları ne zaman açıklanacak? POMEM mülakat ve fiziki parkur sınav sonuçları açıklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir