Türkiye emekli ülkesine dönüşüyor! Sosyal güvenlikte alarm zilleri çalıyor

Sosyal Güvenlik Sisteminde Türkiye’de Emekli ve Çalışan Sayıları

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2024 yılı verilerine göre Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi ciddi bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Ülke genelinde 25,6 milyon aktif sigortalıya karşın, 16,6 milyon pasif sigortalı bulunmaktadır. Bu pasif sigortalıların 12 milyonu doğrudan emekli maaşı almaktadır. Ancak özellikle bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısını geçmesi, sistemin sürdürülebilirliği açısından endişe verici bir durum oluşturmaktadır.

Emeklinin Çalışandan Fazla Olduğu İller

SGK’nın il bazlı verilerine göre; Zonguldak, Sinop, Giresun, Bartın ve Balıkesir, Türkiye’de emeklilerin çalışanlardan fazla olduğu beş il arasında yer almaktadır.

Zonguldak: Şehirdeki her 10 kişiden 3’ü emekli konumundadır.

Sinop: Nüfusun yaklaşık yüzde 29’u emekli maaşı almaktadır.

Giresun: Emekli sayısı, çalışan sayısını aşmış durumdadır.

Bartın: Aktif çalışana göre pasif sigortalı sayısı oldukça fazladır.

Balıkesir: Emekli sayısı, çalışan sayısını geçmektedir.

Bu illerdeki aktif/pasif oranı neredeyse 1’in altındadır, yani bir çalışana neredeyse bir emekli düşmektedir.

Kritik Eşik Aşıldı: 1.61 Çalışan 1 Emekliye Yetiyor Mu?

Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, 2024 yılında Türkiye genelinde aktif/pasif oran 1.61’e gerilemiştir. Bu durum, bir çalışanın bir emekliyi finanse etme sınırlarına yaklaşıldığını göstermektedir. Uzmanlar, ideal oranın 3 ila 4 çalışanın bir emekliye destek olması gerektiğini belirtmektedir. Ancak mevcut durum, sosyal güvenlik sisteminin her geçen yıl daha da zorlanmakta olduğunu ortaya koymaktadır.

Sırada Hangi İller Var?

Beş ilin dışında bazı şehirlerde de emekli ve çalışan sayıları arasındaki dengesizlik hızla artmaktadır. Amasya, Artvin, Çorum ve Edirne gibi iller, bu dengesizlikten etkilenen şehirler arasında yer almaktadır. Eğer bu trend devam ederse, bu iller de yakında emekli nüfusun çalışan sayısını geçtiği iller arasında yer alabilir.

Amasya: Aktif çalışan sayısı, emekli sayısına oldukça yakındır.

Artvin: Çalışan ve emekli sayıları arasında ufak bir fark bulunmaktadır.

Çorum: Çalışan ve emekli sayıları arasında denge sağlanmaya çalışılmaktadır.

Edirne: Emekli ve çalışan sayıları arasındaki fark minimaldir.

Sosyal Güvenliğin Nefes Aldığı Bölgeler de Var

Öte yandan bazı şehirlerde sistem hâlâ denge içinde çalışmaktadır. Örneğin; Şırnak, Şanlıurfa ve Mardin gibi iller, yüksek çalışan sayıları ile dikkat çekmektedir.

Şırnak: Çalışan ve emekli sayıları arasında büyük bir fark bulunmaktadır.

Şanlıurfa: Emekli sayısı, çalışan sayısına oranla oldukça düşüktür.

Mardin: Çalışan ve emekli sayıları arasındaki denge gözle görülebilirdir.

Bu veriler, genç nüfusun yoğun olduğu illerde sosyal güvenlik sisteminin daha sağlam olduğunu göstermektedir.

Emeklilikte Yeni Kriz Kapıda Mı?

Türkiye’de emeklilik sistemindeki bu dengesizlik, gelecekte daha büyük bir krize yol açabilir. Son yıllarda emekli olanların sayısı göz önüne alındığında, sosyal güvenlik sisteminin üzerindeki yükün giderek arttığı öngörülmektedir. Uzmanlar, aktif çalışan sayısının artırılması ve emeklilik sisteminde reform yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Related Posts

Milyonların gözü TÜİK’te: Benzin, sigara, alkol ve bedelli askerlik otomatik zamlanacak

TÜİK’in yarın (3 Temmuz 2025) enflasyon verilerini açıklamasıyla beraber, Türkiye’de yakın süreçte hayata geçirildiği şekilde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamında yer alan sigara, alkol ve akaryakıt ürünleri de dahil olmak üzere onlarca kalem …

Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Doğalgaza yüzde 24,6 oranında zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildi. Buna göre, doğalgaza sanayi tüketicileri için yüzde 7,86 konut tüketicileri için ise …

Bakanlık ‘Acele kodu’ verdi: 81 ilin hepsinde kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından “acele” koduyla gönderilen yazıda, Kurban Bayramı sonrası hayvan hareketlerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle şap …

Türkiye’nin ihracat yükünü deniz yolu sırtlıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, ocak-mayıs döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,4 artarak 110,9 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde dış ticaretin büyük bölümü deniz yoluyla yapıldı …

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Dolar ve euro güne nasıl başladı?