Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

Keneler KKKA ve Lyme Hastalıklarına Neden Olabilir

Üniversiteden yapılan açıklamada KKKA ve Lyme hastalıklarının bulaş kaynağının kene olduğu belirtildi. Her iki hastalığın da keneler tarafından bulaştırıldığı ancak farklı mikroorganizmalar tarafından meydana geldiği vurgulandı. KKKA hastalığının virüslerden, Lyme hastalığının ise bakterilerden kaynaklandığı ve her ikisinin de ölümcül olabileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kene temasının yaz aylarında arttığını belirterek, hastalıkların genellikle kene ısırmasıyla bulaştığını ancak kenenin temas ettiği vücut sıvılarıyla da mikrobu taşıyan hayvanlardan bulaşabileceğini söyledi. Kene temasının genellikle ilkbahar ve yaz aylarında mevsimsel olarak görüldüğüne dikkat çekti.

KKKA hastalığının kuluçka süresinin virüsün alınmasını takiben 1-14 gün olduğunu belirten Bozkurt, hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik, ağrılar, kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin yer aldığını söyledi.

Hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bozkurt, kene teması sonrası hekim takibinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Lyme hastalığında ise kene temasından 1-4 hafta sonra vücutta Eritema Migrans (EM) adı verilen lezyonların görülebileceğini açıklayan Bozkurt, lezyonların genellikle bir ay içinde kaybolduğunu ancak tedavi edilmezse kronik bir hastalığa dönüşebileceğini belirtti.

Doğal kene ısırıklarının fark edilmesinin zaman alabileceğini ifade eden Bozkurt, kenenin vücuda yapıştığında ağrı hissettirmediğini ve kenenin deriden çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Hastalığın bulaşma riskine karşı alınacak önlemlere değinen Bozkurt, kene kontrolü, vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi, ve kene temasının ardından dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tarla, bağ, bahçe gibi alanlara giderken vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli.
  • Oturulacak yerlere açık renkli örtüler serilmeli.
  • Kene temasından sonra vücudun kontrol edilmesi önemlidir.

Hastalığın bulaşma riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, hayvanlarla temas ederken koruyucu önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.