Yoğurt çorbası tarifi, nasıl yapılır?

Yoğurt çorbası, geleneksel Türk mutfağına ait çorbalardan bir tanesidir. Mevsim fark etmeksizin sofralarımızda yerini alan yoğurt çorbası, yayla çorbasıyla benzerlik göstermektedir. İçerisinde bulunan yoğurt sayesinde protein açısından besleyici, pirinçler sayesinde oldukça doyurucu bir çorbadır.

Yoğurt çorbası, yaparken kesilmemesi için terbiyesine haşlanan pirinç suyundan ekleyip ılıtılmalı ve pirinçlerin içerisine eklerken bir anda boca etmemek, yavaş yavaş eklemek gerekmektedir. Bir diğer püf nokta ise terbiyesini ekledikten sonra çorbayı kaynayana kadar karıştırmalı ve bu aşamadan sonra tuz eklenmelidir. Aksi halde tuz çorbanızın kesilmesine sebep olmaktadır.

İşte hem besleyici hem de doyurucu yoğurt çorbası tarifi…

YOĞURT ÇORBASI

4 KİŞİLİK    /    HAZIRLIK SÜRESİ: 10 DAKİKA    /    PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA

Malzemeler;

  • 4 yemek kaşığı yıkanmış pirinç,
  • 2 litre su,
  • Tuz, kuru nane

Terbiyesi için:

  • 1 tepeleme yemek kaşığı un,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 1,5 su bardağı yoğurt,

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 çay kaşığı kuru nane

Yapılışı;

  • Çorba tenceresinin içerisine suyu alın ve pirinçleri ekleyip, kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
  • Derin bir kabın içerisine terbiyesini hazırlamak için; yoğurt, yumurta sarısı ve unu aktarın. Homojen bir karışım olana kadar çırpın.
  • Pişen pirinçlerin suyundan bir kepçe alıp terbiyenin içerisine ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi 2 -3 kere daha tekrar edin.
  • Ilıyan terbiyeyi, yumuşayan pirinçlerin içerisine ince bir ip gibi yavaş yavaş dökün ve bir yandan da kesilmemesi için karıştırın.
  • Tüm terbiye bitene kadar bu şekilde devam edin ve çorba kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
  • Çorbanız kaynadıktan sonra içerisine damak tadınıza göre tuz ve kuru nane ilave edin, bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Sos tavası içerisinde tereyağını eriterek içerisine kuru naneyi ilave edip hafifçe yakın ve ocaktan alın. Servis etmeden önce bu sosu çorbanın üzerine ekleyin.

Afiyet olsun!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*