Kanserde genetik haritalama tedavi başarısını yükseltiyor

Bireyselleştirilmiş Tedaviler Kanser Tedavisinde Başarıyı Artırıyor

İSTANBUL (İGFA) – Kanser tedavisinde bireyselleştirilmiş tedavilerin önemine dikkat çeken Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde en etkili tedavinin belirlendiğini ve bu sayede başarı oranlarının arttığını vurguladı.

‘Bireyselleştirilmiş Tedavi’ kavramını, Amerika Gıda ve İlaç Denetleme Ajansı’nın ‘doğru kişiye, doğru zamanda, doğru dozda, doğru ilaç ile tedavi’ olarak tanımladığını belirten Esin, her bireyin kendi genetik özelliklerine göre tedavi edilmesinin önemine değindi.

Kanser Hücreleri Genetik Şifreyle Tanımlanıyor

Bireyin kendi genetik şifresinden gelişen kanser hücrelerinin incelenerek, en uygun tedavi yönteminin belirlendiğini ifade eden Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde hastaların kişiselleştirilmiş tedavilerden faydalandığını belirtti. Bu sayede hastalara gereksiz tedavilerin önüne geçildiğini ve yan etkilerin azaldığını söyledi.

Hastaların kanser tedavileri esnasında moleküler genetik testlerin uygulanmasının tedavi başarısını artırdığını dile getiren Esin, tedavinin etkinliğini ve hastaların sağlık yüklerini azalttığını belirtti.

Genetik Tarama Hangi Kanserler İçin Uygulanıyor?

Farklı kanser türlerinde genetik taramaların etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Ece Esin, akciğer, meme, bağırsak, böbrek ve cilt kanserlerinin yanı sıra diğer kanser türlerinde de genetik testlerin uygulanabileceğini ifade etti. Genetik haritalama sayesinde immünoterapi tedavilerinin etkinliğinin de belirlenebildiğini aktardı.

Genetik testlerin kanser tedavisinde yeni bir çağın kapılarını araladığını belirten Esin, hastaların kişiselleştirilmiş tedavilerle kanserle mücadele etmelerinin önemine vurgu yaptı. Özellikle genetik haritalama yönteminin, hastaların tedavilerine verilen yanıtların belirlenmesinde kilit bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Cilt sağlığı için doğal kolajen desteği sağlıyor! Günde 15-20 gram tüketilmeli

Tahinin, çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Muhsin Konuk, susamdan elde edilen tahinin, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde cildin en önemli yapı taşı olan kolajen üretimini doğal yollarla desteklediğini anlattı.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.